2012. július 5., csütörtök

A víz élteti a kertet

Nem szűnik a forróság, melegrekordok dőlnek meg, próbára téve minden élőlényt, köztük növényeinket is. Sajnos az ehhez hasonló kánikulában el is pusztul néhány virág, ha nem figyelünk kellőképpen. Sokuknak a napi egyszeri öntözés kevés! A kis edényben tartott növényeket – különös tekintettel az ampolnás növényekre – naponta kétszer is meg kell öntözni!
Ha csak egy forró napon megfeledkezünk róluk visszafordíthatatlan pusztulásnak indulnak.

Mikor kell öntözni?
A kérdésre általános érvényű, kielégítő válasz aligha adható. Az viszont biztos, hogy az öntözéssel sohasem jó megvárni a föld teljes kiszáradását.
Az aranyszabály: Ellenőrizze a föld nedvességét, mielőtt locsolna.
A célja a locsolásnak, hogy megtaláljuk az arany középutat - nem túl száraz nem túl nedves.
Figyelje meg mennyi idő alatt szárad ki a talaj az öntözések után!
Ne locsoljuk a növényt, csak ha szüksége van a vízre!
A túl kevés víz és a túl sok víz is okozhat problémákat!

A nedvességpótlásnál a növény vízigénye a meghatározó. Szinte napi öntözést kíván például a petúnia, ugyanakkor a porcsinrózsa jól tartja a nedvességet, még rajta is túltesz a nagy túlélő, a kövirózsa. De még ha ismerjük is a növény vízigényét, a kérdésre, hogy hányszor kell megöntözni egy héten nem lehet válaszolni, hiszen az öntözés gyakorisága függ az időjárástól (hőmérséklet, szél) a növény helyétől (védett fekvés, mennyi ideig süti a nap), az edény méretétől vagy a talajszerkezettől (kötött, homokos, tőzeges)
A virágok ápolásánál a legtöbb gondot a helytelen öntözés okozhatja.


Miért káros a virágok túlöntözése?
A túlöntözés miatt a cserépben lévő víz kiszorítja az oxigént, ami a gyökerek számára létfontosságú, és oxigénhiány végett elrothadnak. A gyökerek elrothadása esetén maga a növény képtelen lesz a jövőben vizet és tápanyagot felvenni, aminek eredményeképpen a virág/ növény levelei megbarnulnak/sárgulnak, és hullani kezdenek. Fontos ezért, hogy mindenképp kerüljük a cserépben pangó vizet!
Lehetőleg nagy melegben ne öntözzünk. Jobb a késő délutáni, vagy az esti öntözés. Éjszaka a növény, jól fel tudja szívni a nedvességet a lombjába is (regenerálódik a növény). Én azonban napszakok közül a reggelt ajánlom – amennyiben hajlandóak vagyunk korán kelni.  A késő esti öntözésekkor a sűrű lombon megálló víz melegágya a gombás betegségeknek. Kora reggel a felkelő napon könnyebben felszáradnak a levelek.
Az eső becsapós, a kerttulajdonos hajlamos azt hinni, az égiek átvállalták a soros öntözést. Érdemes csapadékmérő edénykét kitenni, ami megmutatja, elegendő volt-e az eső mennyisége, vagy éppen csak megfürdette a leveleket.

Számolni kell azzal is, hogy az öntözővízben nincs benne a növényeknek kellő tápanyag. A cserepeseknél a folyékony, por vagy granulátum formájút ajánlom, a kertben pedig tartósabb hatást érhetünk el a komposzttal, illetve szerves trágyával.
Öntözővíznek a legjobb az összegyűjtött esővíz. Ennek hiányában vezetékes vízzel, illetve - ahol lehetőség van rá - kútvízzel pótolhatja a talaj nedvességtartalmát.
Gondot kell fordítani a víz hőmérsékletére is. A hideg vízzel hasonló próbatételnek veti alá a növényt, mint amikor a strandoló felhevült testtel ugrik a hideg folyóba. Aki teheti hordóban hagyja állni, melegedni a vizet.

Öntözési tippek a kertben:

  • ·         Nagyon fontos, hogy alaposan öntözze a fákat, sövényeket nyáron és ősszel (szeptember, október) a tél beállta előtt.
  • ·         Nyári záporok megnedvesíthetik ugyan a földet, de nem helyettesíthetik a mély öntözést.
  • ·         A nagy fáknak néhány évre van szükségük, hogy begyökeresedjenek. Extra öntözés szükségeltetik a száraz időszakokban. Ez különlegesen fontos az első néhány évben, hogy egészségesek és életerősek maradjanak.
  • ·         Azok a növények, amelyek árnyékos helyen nőnek hamarabb kiszáradhatnak a nagy fák miatt.
  • ·         Elhervadt levelek lehetnek a túl nedves vagy a túl száraz talajtól. Mindig ellenőrizze a nedvességet locsolás előtt.
  • ·         A cserepes, kosárban lévő növények igénylik a locsolást minden nap a nyári hónapokban.
Ha gondosan van elültetve és törődnek vele a növényei gyarapodnak, fejlődnek. Kártevők és növénybetegségek ritkán okoznak nagy problémát egy jó állapotba lévő növényen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...