Származása, elterjedése. Őshazájának Délkelet-Ázsiát és a trópusi Afrikát tekintik. A meleg égövi, trópusi, szubtrópusi területeken terjedt el elsősorban. Hazánkban most ismerkednek vele.
Gazdasági
és táplálkozási jelentősége. A nyári nagy melegben virul a legszebben. Akkor
szedhető, amikor a közönséges spenótunk mar magszárba szökken (1-2 kg levél/m2).
Jelentős mennyiségű ásványi sőt és egészségvédő anyagokat tartalmaz.
Növénytani
jellemzői. Egyéves, heverő, lágy szárú, az egész növény húsos. Gyökérzete
szétágazó. Indája kúszó, jobbra csavarodó. Levélzete pozsgás,
szív alakú, zöldesfehér vagy bíborvöröses. A talajt 2-3 hónap alatt teljesen beborítja.
Virágzata díszes, kétivarú, idegenmegtermekenyülő Termése apró,
fekete bogyó. Ezermagtömege 28-35 g. Csirázó-képessége 80-90%-os,
a mag 4-5 évig csírázik, 7-10 nap alatt kikel. Tenyészideje magtól magig
100-130 nap.
Élettényezők
iránti igénye. Fényigénye nagy, árnyékban lassabban és gyengébben fejlődik.
Hőigénye: rendkívül melegkedvelő, a legnagyobb nyárban érzi jól magát,
ilyenkor hozza nagy levéltömegét. Hidegre érzékeny, növekedése megáll, könnyen
elfagy. Vízigénye: szárazságtűrő, de az öntözést gazdag terméssel hálálja
meg. Talajigénye: talajban nem válogat, minden művelhető talajon megterem.
Tápanyagigénye megegyezik az új-zélandi spenótéval.
Változékonysága,
fajtái. A 'Fehér malabári laboda'-hoz hasonló formájú és tulajdonságú,
csak színben eltérő a 'Piros malabári laboda'. Mindkettő nagy hozamú, igénytelen,
húsos, ízletes levelű, egyszerű termesztésű és díszes küllemű.
Termesztése
lényeges vonásaiban az új-zélandi spenótéval egyezik. Figyelembe kell venni
azonban öt-hatszor kisebb ezermagtömegét.Feldolgozása, hasznosítása. Ágyasokba, útszegélyeken előtérnövénynek ültethető. Bemutató-, dísz-, hobbi-, házi-, haszon-, hétvégi és iskolakertben különlegesség. Fa- vagy kőedényekből, verandáról le-, támfalakon, karókon felfuttatva, virágzásának, termésbeérésének időszakában rendkívül díszes.
ElkészítéseA malabári laboda minden spenótétel elkészítésére alkalmas.
• Malabárilaboda-főzelék. 0,5 kg labodalevelet sós vízben puhára főzünk, leszűrjük, apróra összevágjuk. Rántásban 3 gerezd reszelt fokhagymát megfuttatunk. A labodát hozzáadjuk és saját levével felöntve besűrítjük. Darált húsból paprikást készítünk, azzal tálaljuk.
(Forrás: Terebess konyhakert)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése