2012. július 22., vasárnap

Sövénynyírás - magas szinten :) (Sövénynövényeink I.)

Ha szép egyenletes sövénykerítést szeretnénk kertünkben látni, itt az idő a sövénynyírásra, amely felüdíti a növény falat.



Kertészetünkben is most jutott rá idő, igaz ebben az évben másodszor nyírtuk meg Leylandi ciprus sövényünket.
A 4 éve telepített növényeket ebben az évben lehetett – nagy nehezen létráról – utoljára elérni, mivel már 4 méter körüli magasságban járnak. Házikertekben célszerű a magasságát is szabályozni, de nálunk nagy szükség van a sövény szélfogó funkciójára, ezért minél magasabbra szeretnénk nevelni.
Óriás tuja, Brabant tuja és Leylandi ciprus a sövényben

A rendszeres és helyes nyírás hamar meghozza az eredményt, egyenletes sűrű lombozatot hoz létre, és harmóniát, egységet ad kertünknek.
Bár egy sövénykerítéssel, sokkal több a gond és a munka, mint a sima kerítéssel, érdemes vele vesződni, hiszen egy élő zöld falat kapunk cserébe.
Óriás tuja és Leylandi ciprus

A sűrű sövény éppen úgy készül, mint a szép, dús haj. Azaz nem növesztéssel indul, hanem vágással. Az első hallásra ellentmondásnak tűnő módszer mégis csak hatásos, hiszen a haj nem egyenletesen nő, mint ahogy a sövény sem. Ezért időnként vissza kell vágni ahhoz, hogy mindenhol egyenletesen tudjon tovább nőni és sűrűsödni, erősödni.
Leylandi ciprus   4 éves telepítés - 4 méteres

Az örökzöld és tűlevelű sövények szinte egész évben metszhetők, de áprilistól augusztus közepéig a legcélszerűbb elvégezni az alakító munkákat. Tehát igyekezzen akinél elmaradt a sövénynyírás, mert a tűlevelű örökzöldeket ugyan bármikor meg lehet nyírni, ősszel már nem tanácsos. A metszés rendszerint serkenti az új hajtások fejlődését, és a téli hideg beállta előtt fejlődésnek indult hajtások nagy valószínűséggel hirtelen tönkremennek majd.

Ne feledjük a levágott ágakat komposztálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...