2011. november 16., szerda

Leylandi ciprus – a leggyorsabban növő örökzöld sövénynövény

Sokan kérdezik tőlünk: Milyen sövényt ültettünk a kertészetünkben, hogy ilyen hamar megnőtt ?

Több fajta növényt is telepítettünk - mintaként - de a legnagyobb örökzöld sövényünk a Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) lett.

A leylandi ciprus sövényként a legmasszívabb por-, szél-, és zajfogó. Talajban nem válogat. Igényünknek megfelelően metszhetjük, alakíthatjuk.

4 éve telepített sövény a Siklóskertben
Ha nem nyírjuk magassága elérheti a 15 métert is. A sövény nevelésénél elengedhetetlen a rendszeres nyírás kicsi kortól kezdve, évente 2-3-szor. Szárazságtűrő és sittes talaj kivételével bárhol megél. Nem fogékony a gombás, atkás betegségekre. Méterenként ültetve szép sövénnyé nevelhető.

Kertészetünkben a 4 éve 40 cm-esen elültetett növények nagyon hamar összezártak, és 3-4 m körülire nőttek. A hihetetlenül gyors növekedéshez mélyen meglazított ültetési gödör, rendszeres öntözés és tápanyag utánpótlás (lombtrágya) is kellett.

4 éve telepített sövény a Siklóskertben

A leylandi ciprus metszése:

Ha sűríteni akarjuk a növényeket (amik eleinte igen nyurgák, ritkák), a telepítést követő évben, mielőtt kihajtanak (március közepétől április elejéig) 1/3-ára metsszük vissza a csúcs- és az oldalhajtásokat. Eleinte nem hajtanak egyenlő eréllyel, ezért a metszés erősségét úgy állítsuk be, hogy körülbelül egyformák legyenek a növények. 

Fontos, hogy mindig maradjon valamennyi zöld rész a metszett ágon, különben nem tud kihajtani. Ha következő tavasszal sem elég sűrű a lombozat, a metszés még egyszer megismételhető. Ezután már csak a formaalakító nyírásra lesz szükség. 

Érdemes a sövény alját már az elején a tetejénél szélesebbre kialakítani, hogy az alsó ágak is megfelelő mennyiségű fényt kapjanak. Nyírás során olyan magasra engedjük a növényeket, hogy földről állva fej fölött tartott sövénynyíróval elérhessük a tetejét. A kialakuló 2-2,5 m magas fal megfelelő zárást így is biztosítja, de nem kell létráról dolgoznunk. 

(Kertészetünkben szélfogónak szánjuk a sövényt, ezért még nem vágtuk vissza - kissé megnehezítve ezzel a sövénynyíró kertészünk dolgát.)

Évente kétszer érdemes nyírni: kora tavasszal, és nyár közepén, így alakul ki a sövényre jellemző sűrű és homogén textúra.

20 cm-es cserepes Leylandi ciprus
20 cm-es cserepes Leylandi ciprus
40/60 cm-es Leylandi ciprus

Ha a metszéssel több évet várunk nagyon megnehezítjük a dolgunkat, mert vastag ágakat kell átvágnunk, és nehezen regenerálódik a sövény. (Az örökzöldek belseje – ahol nem kap fényt a növény – barna és száraz.)
A leylandi ciprus gyors növekedése a kívánt 2-3 méteres magasság elérése után sem áll le (!), ezért akkor javasoljuk telepítését, ha nem jelent problémát az évi 2 sövénynyírás. (Esetleg van annyi hely a területen, hogy szabadon nőhet, kiterebélyesedhet.)

Sövényünk télen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...