2011. november 12., szombat

Menjünk csak be a málnásba!

Málna (Rubus idaeus) 

A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". Magyar népies neve a "boldogasszony csipkéje" és a "himpér", a német "Himbeere" szó alapján.

A málna Magyarországon őshonos. Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele.

Egyik legkedveltebb bogyós gyümölcsünkből most 4 fajtát mutatunk be:

Fertődi zamatos málna:

Középkései érésű, június második felében kezd érni. Gyümölcse középnagy, kemény húsállományú. Nagyon bőtermő. Mélyhűtött gyümölcse felengedés után is megtartja alakját.

Fertődi zamatos málna
Jó termőképességű, megbízhatóan télálló, vesszőbetegségekre nem fogékony, magyar nemesítésű fajta. Kiváló ipari alapanyag!

Ültetése: tőtávolság 30-40cm, sortávolság 150-200cm, támrendszert igényel. A letermett vesszőket termés után el kell távolítani,  a friss vesszőket a támrendszerhez  kell rögzíteni. Méterenként 10-15db tő meghagyása ajánlott.

Resa:

Korai érésű, június elején kezd érni. Nyári szezonja nagyon hosszú, eléri a másfél hónapot. Szeptemberben nagyon jó minőségű másodtermést képez. Gyümölcse közepes méretű, igen tetszetős, kemény húsállományú. Kiváló termőképességű, nagyon jó ízű.

Málna - Resa - korai, kétszer termő
A májusban letermett termőszárat ki kell vágni, a zöld hajtást meghagyni, azt nem szabad visszavágni, a végeken ősszel terem újra. Tavasszal ennek az ősszel letermett végét kell levágni, és az alja (1-1,5 m) újra terem.

Glen Ample:

Korai érésű málna fajta. Bogyója nagy, sötétpiros, kemény. Kiváló aromájú. Hosszú ideig és könnyen szüretelhető.
Erős hosszú vesszőket nevel. Vesszői tüskementesek. Betegségekre nem érzékeny.

Málna - Glen Ample

Kaszás málna: (folytontermő)

Késői fajta, júliustól érik, amikor a többi fajta már letermett. Minden ágát teljesen le kell vágni tavasszal földszintig.
2 évente át kell ültetni 1-1 vesszővel.

Folytontermő - Kaszás málna

Végezetül pedig:

Ne féljünk a bölcs mondástól, mely szerint : "Ahol málna van, ott medve is!"  Ültessünk málnát!

A málnáról még többet itt olvashatnak:

Málna - nem csak medvéknek
Október végi málnatermés (Resa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...