2012. február 6., hétfő

Formára nyírt növények - mindenkinek!

A hó vastagon betakarta a kerteket, de vannak növények, melyeknek jól áll a hósapka.  A nyírt növényeknek különösen érdekes kontúrokat ad ilyenkor a téli takaró. 


A képek Harkányban, a Thermal Hotel parkjában készültek.  Évek óta figyelek itt egy remek kertfelújítási ötletet: elöregedett, túlnőtt borókákból bonsai jellegű különleges növényeket nevelnek.


Több helyen is gondot okoznak a túl nagyra nőtt növények, például a kúszó borókák. (Egyébként ez megelőzhető jó fajtaválasztással, és metszéssel, de ez a téma külön cikket érdemel…) Általában ezeknek a jobb sorsra érdemes növényeknek a sorsa a kiirtás. Van azonban más megoldás is! Nagy türelem kell hozzá, de megéri. Metsszük vissza erősen a növényt, néhány fő ágat hagyva csak, a végein kis zöld résszel. (A művelethez húzzunk kesztyűt és hosszú ujjú felsőt, mert a boróka jól összebökdösi a karunkat!) Néhány év alatt szép kis pom-pomokat nevelhetünk az ágak végén. (Hát ezért van komoly áruk az ilyen növényeknek az árudákban, a több éves gondozás sokba kerül.)


Kiöregedett, „ritkaszép” tujákból, cserjékből is nevelhetünk törzses gömböket, pom-pomokat, spirálokat, ha sajnáljuk kivágni az amúgy nem túl dekoratív növényt. Kezdetben kicsit bután néz ki, de igazi különlegesség lesz a végeredmény. Egytörzsű tujákból, hamisciprusokból nevelhetünk kis törzses  gömbfákat.

Csokonyavisontán idős, formátlan tujából nevel remekmű
Megújult tuják Csokonyavisontán
Már nagy méretű tujából készült spirál  Csokonyavisontán
Piros levelű cserszömörce különleges formában

A formára nyírás ősi művészete által befolyásoljuk a növényeket, és uralkodunk rajtuk. Ezt a módszert minden hagyományos kertben művelték, Pompeji kertjeinek nyírott puszpángjaitól, mirtuszaitól, babérjaitól kezdve az Alhambra szoborszerűen kialakított sövényeiig és később a szabályos növényi piramisokig, kúpokig és obeliszkekig, amelyeket tiszafából vagy puszpángból alkottak az olasz reneszánsz nagy kertjeiben és Versailles-ban. A hagyományos japán kertben ősidők óta nyírott azáleákkal jelenítik meg a hegyeket és a dombokat.

Olaszországi import növények


Formára nyírt növénynek az örökzöldek a legalkalmasabbak, mivel lombjukat egész évben megtartják. Sajátos jellegük télen jut a legjobban kifejezésre, amikor zúzmara hangsúlyozza ágrendszerüket, és hosszú árnyékokat vetnek a kertben. A világos körvonalak érdekében törekedjünk arra, hogy a textúra különösen a kisebb daraboknál finom és sima legyen, erre a kis levelű cserjék a legalkalmasabbak. A sötétzöld tiszafa azért hatásos, mivel matt levelei elnyelik a fényt, ezért figyelmünket a nyírott forma síkjaira és tömegére irányítjuk. A puszpángot és a tiszafát évente csupán egyszer vagy kétszer szükséges nyírni, ezért mérsékelt éghajlaton ideálisak. 

Profin nevelt növények a Profi Partnernél

A művészkedés

A kezdő kertészek elsőre próbálkozhatnak a gömb- vagy a vízcseppformával, mert ezek sablon nélkül, szabad kézzel is kialakíthatók. Fontos, hogy a metszéssel mindig kis lépésekben haladjunk, legyünk nagyon türelmesek és figyelmesek. A háromszög alakhoz már szükségünk lesz a rafia- vagy bambusz pálcára, ám ezt már csak nagyobb növénynél lehet alkalmazni. Itt a három bambusz pálcát rögzítsük a talaj alsó részéhez háromszög alakban, majd a tetején fogjuk őket össze ezeket és kössük át rafiával. Ezután nincs más dolgunk, mint a pálcák mentén formára nyírni a növényt. Pár évnyi gyakorlat után már szabad kézzel is menni fog a formázás.

Itáliából érkezett Magyarországra

Gombócot a bokorból

Legegyszerűbb forma a gömb, amit szabad kézzel kell megalkotni. Itt mindig a növény alsó részén kezdjük el a metszést, majd jöhet az oldal. A szabályos gömbformához kell majd némi rutin, van, hogy gömb helyett az első alkalommal tojás vagy süveg sikerül, de sebaj, jövőre már jobb lesz. A többi formához – mint a gúla vagy henger – használjuk a már említett pálcákat és zsinórokat, és ezek mentén kezdjük el a nyírást apránként. Érdemes egyszerre több növényt is metszeni, és próbálgatni a különböző formák és alakzatok kialakítását, így jövőre már lesz elég gyakorlatunk és kézügyességünk. (Amikor első kis elektromos sövénynyírónkat megvettük és kipróbáltuk a növényeinken, mind nagyon szép lett, csak éppen nem maradt két egyforma, ha valaki párban szeretett volna vinni belőle…)

Zala megyében nevelt földlabdás örökzöldek a Siklóskertben

És még egy nagyon fontos feladatunk van: ha szép szobrot szeretnénk kertünkben. A szobor szép formájához méregzöld és egészséges lombozat szükséges, amely dús és egybefüggő zöld felületet ad. Így tavasztól őszig minden két hétben adjunk az öntözővízhez örökzöld tápoldatot, biztosítva a növényeknek az erős dús növekedést.

Továbbra is évente többször  nyírni kell

Teendők az év során

A szobor növényeket egész évben gondozni kell, januárban és februárban folyamatosan szabadítsuk meg a növényt a hótól, mert a súlytól eldeformálódhat.

Március-április: kezdjük el adagolni a tápoldatot, vagy juttassunk némi komposztot a növény köré, és ha szükséges, a dézsás növényeket ekkor ültethetjük át.

Május- június: növekedéstől függően elkezdhetjük a formára nyírást és az alakító metszést.

Július vége-augusztus: ha szükséges, igazítsuk még egyszer formára növényt, és végezzük el a kisebb nyírásokat.

Szeptember-október: ha új buxust szeretnénk telepíteni és ültetni, annak most van itt az ideje.

November- december: gondoskodjunk a téli védelemről, a hó eltávolításáról.

Törzsre nevelt örökzöld Harkány, Thermal Hotel

További információk a növények formára nyírásáról:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...