2012. február 13., hétfő

Valentin napra



Sajnos a vastag hótakaró még nem engedi, hogy kinyissuk kertészetünket, így ezúton kívánunk mindenkinek örömökben gazdag Valentin napot!


Az ünnep klasszikus jelképe az ilyenkor mindent elárasztó piros szív. Hát mi sem maradunk le, ezért ez alkalomból bemutatjuk a szívvirágot.




A szívvirág ( Dicentra spectabilis) egy gyönyörű évelő dísznövény, amely különleges szív alakú virágaival romantikát csempész kertünkbe!
Hazánkban a szívvirág egy szép vidéki növény volt, amely szinte minden kertben megtalálható, de mára már egyre ritkábban találkozunk vele. Igazi falusi virág volt, hiszen gondozása és ültetése is egyszerű és évről évre szaporodik kertünkben. A növény eredetileg Ázsiából, Kínából és Koreából indult el világhódító körútjára, majd a 19. században megérkezett Európába is.
A növény magassága elérheti akár a 60-100 cm-t is, bokros növekedésű, vastag húsos gyökérzettel rendelkezik.


A növény különlegessége a kis szív alakú virágai, amelyek csoportosan nyílnak, színűk a rózsaszín különböző árnyalatiban tündökölnek, de fehér színben is ültethetjük.
Április és június között virít. Szereti a félárnyékot, de túlságosan mély árnyékban nem virágzik. Számos magyar neve ismert, virágainak alakja után nevezik lakatvirágnak, csüngőszívnek és Jézus szívének is.

 
A szívvirágot ültethetjük a kertbe, de akár balkonra nagyobb cserépbe is telepíthetjük. Kedveli a laza humuszos talajt. Jól társítható más tavaszi növényekkel, így pl. kankalinnal, vagy páfránnyal. Elvirágzás után visszahúzódik!



A gyöktörzs darabokat tavasszal ültessük el a kertbe vagy cserépbe április végén, a virágzási idő májustól június végéig tart, érdemes a kertbe több tövet is telepíteni tavasszal. Facsoportok szélén, falak árnyékában, árnyékos évelőágyban kis csoportokban érvényesül legjobban. Karakteres, feltűnő tavaszi virág.
Ha erkélyre szeretnénk ültetni, válasszunk számára egy nagyobb méretű edényt vagy cserepet, majd nyáron öntözzük rendszeresen földjét és havonta egyszer adjunk az öntözővízhez kevés tápoldatot.
Szaporítása: Tőhajtás, dugványozás tavasszal, vagy gyökérdugványozás.


“Aki szeret, annak fickándozik a szíve. Annak az élete színes, és süt a napja. Aki nem szeret, olyan tájakon jár, ahol nem süt a nap.”
(Müller Péter: Szeretetkönyv)





Milyen különös az, miszerint az emberben két egészen különböző lény dolgozik: az ész és a szív; s aszerint, amint az egyik vagy másik lesz túlnyomóvá, változik át az ember jelleme, sorsa, élete, úgy, hogy mondhatni: ,,Mindenki két különböző embert foglal magában, az egyik az ész, a másik a szív embere. A szív és az ész két különböző ember..."
(Jókai Mór)



Milyen virágot válasszunk Valentin napra?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...