2012. február 20., hétfő

Színek a téli kerben II. - Alpesi hangák

Gyorsan olvad a vastag hótakaró, már kilátszik egy újabb színfoltja a téli kertnek: az alpesi hanga (Erica carnea).


Nagy kedvencem ez a növény, hiszen örökzöld, kis termete (20-30 cm) miatt bárhova ültethető, akár virágtartókba is, és főleg mert télen virágzik.  Már decembertől nyílnak az apró virágcsengettyűk lila, rózsaszín vagy fehér színben, bimbói pedig már ősszel kialakulnak.


Talajigénye:
 
Eltérően más hangaféléktől , mint például az ősszel nyíló csarab – amivel rendszeresen összetévesztik – semleges vagy meszes talajon is nő. (A csarabok viszont nagyon érzékenyek, és a következő őszre már nem szépek, sőt kipusztulnak.) Persze jobban érzi magát laza, humuszos, jó vízáteresztő talajban.


Metszése:
A törpecserje felkopaszodását vagy szétesését úgy lehet megelőzni, illetve az új virágos hajtások kialakulását serkenteni, hogy virágzás után visszavágjuk. Kb. egyharmad részt levághatunk a hajtásokból. Ügyeljünk arra, hogy megmaradjon a cserje gömbölyített formája, és ne vágjunk bele az öregebb, elfásodott növényrészekbe.


Temetőkbe, sziklakertbe, évelőágyba de akár ősszel balkonládába is ültethetjük, hiszen december-januári virágzáskor feledteti velünk a borongós időjárást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...