2012. február 5., vasárnap

Különleges kerti szobrok - növényekből

Mivel a hó vastagon betakarta  a kerteket, mostanra az álmodozás és tervezgetés maradt  a kertbarátoknak. A hosszú téli estéken van idő olvasgatni, képeket nézegetni a nagyvilág kertjeiről is. Néhány fotót én is megosztok érdekes formára nyírt növényekről. Nem is azért, hogy próbálkozzunk valami hasonlóval, inkább kuriózumként, és legfőképp annak bizonyítására, hogy milyen jól bírják a növények a visszavágást – legalábbis nagy részük.


A növények formára nyírásának régi hagyományai vannak. A Római Birodalomban már kétezer évvel ezelőtt készítettek ciprusból és puszpángból mértani alakzatokat, sőt az igazi mesterei e szakmának teljes csatajeleneteket képesek voltak megformázni növényekből. Az idő múlásával ez a tudomány hol feledésbe merült, hol ismét feltámadt. A mai kor embere a kastélykertekből ismeri leginkább a formára nyírt növényeket. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli a növényszobrászat.


A bonyolultabb formákat és alakzatokat speciális sablonokkal érik el, ebben az esetben a fiatal növényt sablon köré növesztik, majd amikor eléri a kívánt magasságot, fokozatosan formára nyírják. Egy ilyen bonyolult forma eléréséhez azonban akár két-három év is szükséges lehet. Ha mi magunk is szeretnénk ilyen különleges szobrot, akkor először készítsük el horgonyzott drótból a kívánt formát, amelyeket hegesztéssel tudunk összeilleszteni. Vagyis először a sablon készül el, majd a növényt szó szerint belenövesztjük ebbe a formába. A sablon a növény belsejében marad, így könnyedén lehet évről évre formára nyírni a drótok mentén.


A formára nyírt növény szobrok leginkább Angliában és Észak Amerikában kedveltek, ahol külön fémművesek készítik el a sablonokat, de a kertészetekben is formára nyírt növények széles kínálatából válogathatnak a vásárlók. Ezzel a technikával készülnek a különböző állatformák, amely lehet elefánt, kutya, nyúl, netán mókus, a kert tulajdonos megrendelése alapján. De készülhet így lovas hintó, kosár, betű, szám és számtalan különleges alakzat. A buxusnál a kezdő kertészszobrász választhat a gömb, a kocka, a gúla, az oszlop, a henger, a méhkas, a törzses gömb, a boltív, vagy a spirálforma közül, mert ezeket némi kézügyességgel mi magunk is kialakíthatjuk.


A következő bejegyzésben az egyszerűbben kialakítható formákról lesz szó, amivel akár meg is próbálkozhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...