2012. július 23., hétfő

Lilaakác metszése


Ahhoz hogy a lilaakácunk minél több szép virágot hajtson fontos évente kétszer megmetszeni a tövet. A lilaakác hatalmas lelógó lila színű virág fürtjeivel a tavasz egyik legszebb virágai közé tartozik. Az évi két metszés sok időt és fáradtságot igényel ám nélküle nem lesz bő és dús virágzás, így érdemes az időt és fáradtságot rászánni.


A lilaakác metszés nélkül is szépen nő, és virágot is hoz, de a kertben túlságosan elburjánzik, ezért szükséges, hogy évente kétszer megmetsszük.
Az első metszés a kora tavaszi, amikor a tavalyi hajtásokat megkurtítjuk, eltávolítjuk az összes nem kívánatos vesszőt, és a túl hosszúra nőtt hajtásokat visszavágjuk 3-5 rügyre.
Kora tavaszi metszés


Az oldalhajtások őszig akár egy métert is nőnek, és jelentéktelen a virágképzés. Nyáron többször is vágjuk vissza a méteres hajtásokat.
Nyári metszés
Metsszük le a hosszú hajtásokat!
Lilaakác visszavágás előtt









Miért nem virágzik a lilaakác?
A lilaakácnál rendszeres probléma, hogy miért nem virágzik. Mielőtt drasztikus lépéseket teszünk vele szemben, nézzük meg, hogy milyen okai lehetnek a virágzás elmaradásának.
  • ·        Magról termesztett növények:
    Leggyakoribb ok, hogy magról ültetett növényünk van, mely nagyon sokára fog virágot hozni. Az oltott, dugványról, sarjról szaporított példányok virágzása is kb. a 3. évtől várható. Egy magonc esetében ez jóval hosszabb idő, 7-10 évig is várnunk kell, hogy a virágában gyönyörködhessünk.
  • ·        Fényigény:
    A lilaakác szereti a napsütést. Olyan helyet válasszunk számára, ahol legalább napi 6 órán keresztül éri közvetlen napsütés.
  • ·        Időjárás:
    A késői fagyok és a viharos szelek kárt szenek a hajtásokban, melyek a virágzás elmaradását okozhatja. Szélvédett helyre ültessük.
  • ·        Túlzott műtrágyázás
    Kerüljük a magas nitrogéntartalmú műtrágyák használatát. A lilaakác is hüvelyes növény, vagyis rögzíti a talajban a nitrogént. A túladagolása erős burjánzáshoz vezet, és gyenge virágzást okoz.
  • Helytelen metszés

    Rendszeres metszéssel az utóvirágzás is gyakori
    (a felvétel július végén készült!)

    Lilaakácról részletesen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...