2012. július 22., vasárnap

Homoktövis - csodabogyó (Sövénynövényeink II.)



Kertészetünk kialakításakor első dolgunk volt körbeültetni a területet különböző sövénynövényekkel. Az egyenlőre még – sajnos – kihasználatlan hátsó részen 4 éve különböző tüskés fajokat ültettünk. A tapasztalatokat leszűrve, legközelebb tüskés, áthatolhatatlan, gyorsan növő sövény kialakítására csak homoktövist ültetnénk.


Előnyei:
  • ·         Gyorsan nő, hamar összezár
  • ·         Nyírható
  • ·         Termése gyógynövény
  • ·         Ezüstös levelével is díszít
  • ·         Igénytelen, strapabíró

Ha a termése miatt ültetnénk vegyük figyelembe a következőket:
Kétlaki növény, telepítésekor nő és hímivarú növényeket kell ültetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni a szélirányt is figyelembe véve. Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Rendszeres metszést nem igényel, de az idősebb termő ágakat vissza kell vágni.
(A porzó vagy termő fajta nemesítések drágábbak, mint a díszcserjeként kapható homoktövis, amelyről nem tudni  termő-e. Nálunk a cél a tüskés sövény volt, ezért most sövényünk itt-ott össze-vissza terem.)



A növény leírása
Magyar népies elnevezései: ezüsttövis, fűztövis, homokfa (Latin név: Hippophae rhamnoides)
A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Tövises, kétlaki bokor, vagy kis fa. Egyenes levelei lándzsásak, fedőszőrös fonákjuk ezüstszürke, vagy rézvörös, fénylő. Jellegtelen virágai fürtökben állnak, amelyek a levelek előtt virítanak.
A talaj iránt nem igényes, de szereti a homokot és a sok napfényt. A téli hideget jól viseli, a szibériai –40 fokot is elbírja. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak.



A termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és kellemesen fogyaszthatóvá válik. A bogyók színe a sárgától narancsvörösig változik, a nemesített fajták hasznosanyag-tartalma sokkal magasabb, mint a vadontermőké. Éppen ezért nemesítik, és az igényesebb kertészetek (Magyarországon) ezeket a dugványokat árulják. Bogyói mélyhűtőben fagyaszthatók és egész évben nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve fogyaszthatók. Naponta egy bogyó rágcsálásával hihetetlenül jót teszünk egészségünknek, erősítjük immunrendszerünket.
Lekvár vagy szörp készítése nehéz feladat, mert a bogyók aprók és tüskék között nőnek!


Homoktövis - a szúrós csoda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...