2012. július 22., vasárnap

Búzavirág az utak mentén? Nem, MEZEI KATÁNG !!!


Újabb kedvenc az utak mentén – a pipacsok, és a napraforgótáblák elnyílása után.



Nem, ez nem búzavirág, hanem mezei katáng, ami most ezerrel pompázik mindenfelé.




Mindenesetre a határ gyönyörű!
Útközben (Pl: otthonról- hazafelé: Siklós és Kistapolca között is!) szívesen csodálom az útszélén a kis kék sövényt! (Milyen jó, hogy nem nyírják le rendszeresen!) Igaz délutánra a virágok eltűnnek.




A virágos növények között ritkák a valóban kék színű fajok. Igaz, hogy a katángnak előfordulhat fehér szirmú, színanyag hiányos (apochrom) változata,de a kék a gyakoribb.
60-100 cm-es magasságot érhet el. Szára felálló, elágazó. Alsó levelei tőlevélrózsát alkotnak, szárnyasan karéjosak. Felső levelei lándzsásak, szélük fűrészes, szórtan állnak. Virágai a száron csomókban nyílnak, égszínkékek. Termése szőrbóbita nélküli kaszat. Gyökere vastag, répához hasonló, ebből pótkávét készítenek, egyébként gyógynövény. Friss leveleit salátaként fogyasztják. Hazánkban nagyon gyakori, találkozhatunk vele réteken, parlagokon, kaszálókon, gyomtársulásokban, legelőkön. Júniustól októberig virágzik, de csak délelőtt.




Azt olvastam róla, hogy elmúlt századokban ennek a növénynek a gyökeréből készítették pörkölés és darálás után a cikóriát, ami kedvelt kávépótszer volt. A latin neve is utal erre: cichorium intybus. Emellett salátának is fogyasztották, és gyógynövényként májpanaszok kezelésére tartották hatásosnak.


Mezei katáng - gyógynövényünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...