2012. szeptember 6., csütörtök

Trombitafolyondár - mutatós, gyors, igénytelen

A trombitafolyondár (Campsis radicans) gyorsan növő, akár 10 méteres magasságot is elérő dekoratív, igénytelen kúszónövény. A nemzettségbe tartozó fajták túlnyomó többségére jellemző, hogy léggyökerük segítségével szinte bármilyen felületre felfutnak, bármilyen felületet betakarnak.




Napfénykedvelő, ezért ültessük a lehető legmelegebb helyre. Télen a vesszői visszafagyhatnak, vágjuk vissza legalább egyharmadára, így bővebb virágzásra számíthatunk.



Kezdetben visszafogottabb, de később kimondottan gyors fejlődésű, akár 10-12 méter magasra is felkapaszkodó cserje. Töve körül idővel sok gyökérsarjat fejleszt. Levelei nagyok, sötétzöldek. Nagy, tölcséres virágokat hoz, melyek kívül narancssárgák, belül sárgák, pártakarimája pedig skarlátvörös. Az alapfajtól eltérően a termesztésben más színváltozatok is előfordulnak a halvány sárgától a sötétvörösig. Júliustól szeptemberig, bőségesen virágzik. Termései hosszúkásak, tokszerű.













Az idősebb, jó begyökeresedett példányok kiváló szárazságtűrők. Februárban metsszük kissé vissza a vesszőit a nyári bőséges virágzás érdekében. Bár leggyakrabban kő-, és házfalakra futtatják, alkalmas pergolák vagy a kerítés befuttatására is, de többször láttam bokor formára nyírva is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...