2012. május 19., szombat

Rózsalonc (Weigela) - most nyílik kertünkben


A rózsaloncokat 1845-től kezdve ültetik kertekbe, és ma is az egyik legdekoratívabb, legkedveltebb virágos cserjénk.A weigelák gyorsan nőnek, igénytelenek, minden normál kerti talajon, napos és félárnyékos helyen jól fejlődnek.



Számos fajtája van forgalomban, léteznek alacsony (1-1,5m) és magas (2,5-3m) fajták, zöld, bordó vagy tarka levelűek, a virágaik színe lehet fehér, a rózsaszín több árnyalata, és bordó.


Mivel hosszú ideig virágzik, változatos színfoltja kerteknek, parkoknak. Szoliterként vagy cserjesorba is ültethető. Árnyékos helyen is díszít, de ebben az esetben kevesebb virágot hoz.


Ez a virágbokor tökéletes díszítőeleme lehet az ön kertjének is, hiszen kevés törődést igényel és évekig is elél.
A legnagyobb odafigyelést a rózsalonc metszése igényli. Ha nincs rendszeresen és megfelelően metszve, vaddá és rendezetlenné válik. Azonban ha elegendő időt, illetve figyelmet szánunk a metszésére, jutalmunk sok gyönyörű, buja virág és hosszan tartó szépség lesz.
Ha túl korán vagy túl későn vágjuk vissza, meggátolhatjuk a rügyezést, mely által a bokor egészségtelenebb lesz és kevesebb virágot terem. A legjobb, ha nyár közepén metsszük, azonnal a virágok hervadását követően. Ez a korai metszés elegendő időt biztosít ahhoz, hogy a bokor ismét elkezdjen rügyezni. A rügyek új ágakon nőnek, tehát a bokornak időre van szüksége, hogy újakat növesszen és ezáltal biztosítani tudja a szemet gyönyörködtető virágokat az elkövetkezendő tavasszal is.

Ezek a bokrok általában jól viselik a durvább metszést is, azonban semmiképpen se vágjuk le az ágnak több mint 1/3-át. A rózsalonc úgy mutat a legjobban, ha új ágakkal ékeskedik, tehát nem árt évről-évre levágni a régi ágakat. A vastagság alapján könnyű megállapítani azok korát. A 3,8 centiméternél vastagabb ágakat el kell távolítani.
Ha betartjuk ezeket a szabályokat, hosszú ideig gyönyörködhetünk majd a rózsalonc szépségében.


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...