2012. május 17., csütörtök

Fagyosszentek után - még mindig hidegben


Fagyos napok néven tartja számon Pongrác, Szervác, Bonifác (máj. 12, 13, 14) alakját és napjait a közép-európai, tehát a hazai néphagyomány is. Pongrác ókeresztény vértanú (†304), Szervác püspök (†384), Bonifác (†303) szintén mártír volt. Évszázados népi tapasztalat szerint ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.


Igaz az április elejei fagyok már leszüreteltek ország szerte, de még nem múlt el teljesen a fagyveszély! Még várható a fagyosszentek utolsó támadása:
Pénteken – május 18-án - hajnalban


talajmenti fagyok lehetnek!!!Pénteken reggel könnyen lehet, hogy a derült időben fagypont köré csökkennek a hőmérsékletek. Péntekre virradóra az ország nyugati kétharmadán lecsendesedik a szél, már kevés lesz felettünk a felhő, így elsősorban nyugaton, északnyugaton, valamint a hegyvidéki völgyekben számítanunk kell talajmenti fagyok kialakulására - ez elsősorban az alacsonyabb, gyengébb növényekre lehet veszélyes így május közepén.
Vigyük virágainkat biztonságba,

vagy takarjuk le fátyolfóliával!


Különösen fázós növény a vinka (rózsameténg), ami 15 fok alatt, már visszaesik a fejlődésben, de az alacsony hőmérséklet tönkreteheti a mozaikvirágot, (díszcsalán, coleus), és a szúnyogűzőként ismert kakassarkantyút (Plectranthust) is.


Petúniák az épület és a fátyolfólia védelmében
Ami nem fért az üzletbe vagy a fóliába azt betakartuk
Muskátlik fátyolfólia alatt
Az egynyári virágok beköltöztek az üzletbe
Az üzletet telepakoltuk fázós növényekkel
Bepakoltuk a fagyérzékeny növényeinket a fóliába

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...