2012. május 13., vasárnap

Hát én immár kit válasszak? Virágom, virágom ...Egynyári virágaink

Már volt egy nyereményjátékunk ezzel a címmel ...  most egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a virágválasztáshoz, hogy a következő virág fotópályázathoz legyen mit fényképezni.
Egy kis tájékoztatás, hogy sikeres legyen a növényválasztás, és a megfelelő helyre kerüljenek a virágok.

Egynyári virágok :
A virágokat kedvelő emberek azt szeretnék, ha kertjüket kora tavasztól késő őszig virágok díszítenék .
Legkorábban a kétnyári virágokat lehet kiültetni, virágládába akár már február elején-közepén , virágágyásba a talaj kiengedése után, ez általában március eleje. (Az árvácskát már ősszel is elültethetjük!)
A kétnyári virágok korlátozott ideig díszítenek, a meleg idő beálltával virágaik elaprósodnak, majd elmarad a virágzás .
Itt az ideje kicserélni a virágágyásokban a kétnyári virágokat egynyáriakra.
Általánosságban elmondható, hogy az egynyári növények mediterrán ill. trópusi vidékeken honosak .
Ebből következik, hogy ezek a virágok fagyérzékenyek, kiültetésük a májusi " fagyosszentek " elvonulása után ajánlott.
(Ha túl korán ültetjük ki és esetleg nem is fagy meg, nem ideális hőmérséklet számukra a hajnali 3-4 °C -fok! Az eredmény: növényeink gyökerei megfáznak, palántáink legyengülnek, betegségekre, rovarkárra lehet számítani.)
Tehát ültessünk Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.), és Bonifác (május 14.) névnapok után .
(Persze ezt senki sem tartja be :) )
Kiültetni lehet balkonládába, növénytartókba, kőedényekbe, de a legtöbb lehetőséget a virágágyások adják.
Ültethetjük az azonos fényigényű növényfajokat akár vegyesen is, végtelen a lehetőségek száma.
A nyári melegben ne hanyagoljuk el virágaink rendszeres öntözését.
Tápoldatozzuk rendszeresen virágainkat, tartsuk gyommentesen az ágyásokat.
Esős nyarakon a gombabetegségek okozhatnak gondot, míg a forró nyár a levéltetvek , tripszek szaporodásának kedvez.

A következő növények közül választhatunk:
Bársonyvirág, Büdöske: (Tagetes patula, T. erecta)
Fajtáiból mára már nagyon sokat nemesítettek.  A választékban megtalálunk egyszerű és telt virágú, kis és nagyvirágú növényeket. A virág színe is a sárga és a narancssárga legtöbb árnyalatában megtalálható már. Mind virágágyban, mind kerti  tálakban nagyon szépen díszít, vízigénye közepes. Júniustól egészen a fagyokig virágzik.


Petúnia
Az egyik legkedveltebb, legközismertebb egynyári növény. A nagyvirágú fajtákat inkább virágládákba, vegyes beültetésekbe, az apróbb virágúakat ágyásokba, parkokba ültetve alkalmazzák. Tápanyagban gazdag földet igényel, vízigénye közepes, lehetőleg szélvédett helyre ültessük.Vinka, Rózsameténg (Catharanthus)
Májustól októberig hozza a pistikéhez hasonló virágait. 25-30 cm-re nő.  Kedveli a napos fekvést. Közepes vízigényű, virágágyásban és balkonládában egyaránt  szépen díszít.

Kerti gerbera, Záporvirág: (Gazánia)
20-25 cm magasra nő, margaréta szerű virágai 7-10 cm átmérőjűek. Napos helyet kedvelő, közepesen vízigényes növény. Virágágyásban vagy balkonládában is szépen díszít.Paprikavirág: (Salvia splendens)
15-40 cm magas növény, ami az izzó piros virágaival hívja fel magára a figyelmet. Júniustól a fagyokig virágzik, folyamatos virágzást a már elnyílt virágok eltávolításával érhetünk el. A napos és szélvédett helyeket kedveli, de félárnyékban is szépen díszít. Rendszeresen kell öntözni, de ügyelni kell arra, hogy a túl sok víz levélhullást okozhat.Kakastaréj : (Celosia plumosa)
Nagyméretű, tollas bugavirágzatával egyedi díszítő értékű. A zöld lombú fajták piros, sárga és narancssárga virágúak, míg a sötétlombú fajtája sötétpiros bugázatú.  Virágágyba, dézsába, kőedénybe, sírkertbe.Lobélia: (Lobelia erinus)
Gazdagon virágzó kis növény. Virágai kékek, lilák vagy fehérek lehetnek. Szára lehet csüngő és felálló. A felálló szárú fajtákat ajánlatos virágágyakba, míg a csüngő szárúakat erkélyládába, vagy kerti tálba ültetni. Júniustól a fagyokig virágzik, a napos és félárnyékos helyeket kedveli. Közepes vízigényű növény.

Illatos ternye, Mézvirág (Alyssum maritimum)
Párnásan növekvő virágágyi dísznövény; magassága: max. 10 cm; virága: fehér, kék, bordó; (júliustól októberig); jó méhlegelő; napos termőhely; viszonylag igénytelen


Verbéna: (Verbena hibridek)
25-40 cm-re nől, jól bokrosodik. Virágainak színskálája a fehértől a rózsaszínen és a piroson át egészen a kék és a sötétlila árnyalatokig terjed. Kiválóan alkalmasak erkélyládákba és függőkosarakba. Napos helyeken júliustól októberig virágzik. Rendszeresen kell öntözni, de ne túl sok vízzel.
Törpe dália: (Dahlia micronetta)
Az egyik legkedveltebb kerti virágunk.  Napos helyet kedveli, közepesen vízigényes. Virágágyásban vagy balkonládában is szépen díszít.Porcsinrózsa, Kukacvirág (Portulaca)
Egynyári, lágy szárú, pozsgáslevelű növény. Növekedése elterülő. Szára húsos. Levelei szórtan vagy csomókban helyezkednek el, hosszúkásak, hengeresen húsosak, hosszuk 2-3 cm. A hajtások végein nyílnak selymes szirmú, csésze alakú, fehér, rózsaszínű, sárga, piros virágai.
Teltvirágú petónia, Szegfűpetónia:(Petunia grandiflora double)
Növekedése, igényei megegyeznek a petóniával csak a virág formája és mérete más, nagyobbak és szebbek a virágai, sajnos ezt azzal kell megfizetnünk, hogy kevesebb virágot hoz.

Begónia: (Szőlővirág)
Folyamatosan virágzik májustól egészen az őszi fagyokig.  Érdekes és sokszínű növény. Levelének színárnyalata a zöldtől a sötét bordóig terjed. A virága lehet fehér, rózsaszín vagy piros. 15-25 cm magas. Nagyon kedvelt növénye a virágágyaknak, számtalan helyen találkozhatunk vele. Rendszeresen kell öntözni,  de a túlzott vízadagtól óvni kell a növényt. Kiültetést tekintve
napos vagy félárnyékos helyen virágzik a legszebben. Hogy szép maradjon érdemes az elnyílt virágokat kicsípni.Pistike: (Impatiens)
Az egyik legnépszerűbb, legnagyobb tömegben termesztett és fölhasznált egynyári növény.
Félárnyékos, vagy napos helyekre, parkokba, ágyásokba, balkonládákba, tálak, edények beültetésére való. A fajták jól elágazódnak, bokrosodnak. Egész nyáron át, késő őszig ontja a fajtától függő egyszerű, vagy telt virágait. Lomblevele zöld vagy sötétebb bronzos.Bojtocska(Ageratum)
Általában kék és lila szinben található. 20-25 cm , közepes vízigényű napos helyre ültetendő
15 x 15 cm sor-tő távolságra
Mozaiklevél: (Coleus, csalánvirág)
Gazdag színvilágú és rajzolatú levelei miatt a virágágyak, kedvelt, mutatós levéldísze. Dézsákba és balkonládákba is ültethető, de cserepes növényként is szépen díszít. A növények
jól elágazódnak. Kiültethetők meleg területekre, bár a világos, sárgás levelű fajták inkább az árnyékba valók. Vízigénye közepes.Hamvaska: (Senecio cineraria)
20-25 cm magas, virágot csak következő évben hoz. Napfénykedvelő, közepes vízigényű.

(Ha több időm lesz részletes leírásokat is készítek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...