Kakukkfű (Nincs egy éve, hogy kis cserepesként ültettük a támfal tetejére) |
A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld,
talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres
illatú évelő fűszer
és gyógynövény összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka,
kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy
vadcsombor.
Már
az egyiptomiak
és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen.
Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.
Szárazságtűrő, fényigényes.
Egyes fajták 20–50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú
bokrokká fejlődnek. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek.
Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei. Apró, ajakos,
egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsavörös virágai az ágak végén
nyílnak. Magja nagyon apró.
Fajtái
A széles fajtaválasztékban találhatóak egészen a talajhoz simuló, alacsonyan terjedő vagy 20-30 cm-es gömbölyded formájúak. Levélszínük alapján zöld, sárgás, ezüstös és tarka levelűek is lehetnek. Virágainak színe halvány rózsaszíntől - ami kinyílva szinte fehér - az egészen erős rózsaszínig változnak fajtánként.
Kakukkfüvek árudánkban a sziklakerti évelők között |
Csak hasonló, de nem egyforma! Kakukkfüvek a támfalunkban (Ha virágzik újrafotózom! Akkor lesz csak igazán szép!) |
Alig egy éves ültetés
(Nemsokára virágzó képek is lesznek!)
(Nemsokára virágzó képek is lesznek!)
Termesztése
A legjobban a tápdús, közömbös
kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön kővályúkban,
tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető
talajt kíván. Télálló.
Felhasználása
A legjobb fűszert vagy
gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk.
Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így
egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk,
morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.
Vágva
és morzsolva forgalmazzák.
Erős,
kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja
az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell
tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.
Aromás, édeskés ízű mediterrán fűszernövény,
eredetileg Dél-Európában, Nyugat-és Észak-Afrikában őshonos. A bárányhúsnak
különleges aromát ad, jól illik még halakhoz, sertéshúshoz és a mediterrán
zöldségekhez. Különösen kedvelik a franciák: a provance-i fűszerkeverék
elmaradhatatlan része. Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat
készíthetünk belőle. Különleges
ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.
Leggyakoribb alkalmazásai
- Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
- salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
- sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
- vadas ételekhez,
- töltött káposzta,
- véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
- halételek,
- körözöttek,
- növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Gyógyhatása
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó,
köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
További érdekes információk a kakukkfűről:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése