2012. május 13., vasárnap

Az ezerarcú kakukkfű

Az istenek kedvence, a bárorság jelképe, a harctéri fertőtlenítőszer, az elegancia és a bátorság növénye, öregedést gátló, meghosszabbítja az életet … ilyen jellemzéseket találtam a neten, amikor a kakukkfűre rákerestem … nekem egyszerűen csak tetszik …  nagy kedvencem, mindegyik fajtáját jó szívvel ajánlom, ha nem is ezen tulajdonságai miatt egyszerűen csak azért, mert nagyon hálás, szép kis növényke.

Kakukkfű
(Nincs egy éve, hogy kis cserepesként ültettük a támfal tetejére)

A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer és gyógynövény összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.
Szárazságtűrő, fényigényes. Egyes fajták 20–50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsavörös virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró.

Fajtái
A széles fajtaválasztékban találhatóak egészen a talajhoz simuló, alacsonyan terjedő vagy 20-30 cm-es gömbölyded formájúak. Levélszínük alapján zöld, sárgás, ezüstös és tarka levelűek is lehetnek. Virágainak színe halvány rózsaszíntől - ami kinyílva szinte fehér - az egészen erős rózsaszínig változnak fajtánként.
Kakukkfüvek árudánkban a sziklakerti évelők között


Csak hasonló, de nem egyforma! Kakukkfüvek a támfalunkban
(Ha virágzik újrafotózom! Akkor lesz csak igazán szép!)
Alig egy éves ültetés
(Nemsokára virágzó képek is lesznek!)

Termesztése
A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván. Télálló.Felhasználása
A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.
Vágva és morzsolva forgalmazzák.
Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.
Aromás, édeskés ízű mediterrán fűszernövény, eredetileg Dél-Európában, Nyugat-és Észak-Afrikában őshonos. A bárányhúsnak különleges aromát ad, jól illik még halakhoz, sertéshúshoz és a mediterrán zöldségekhez. Különösen kedvelik a franciák: a provance-i fűszerkeverék elmaradhatatlan része. Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.Leggyakoribb alkalmazásai
  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
  • salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
  • sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
  • vadas ételekhez,
  • töltött káposzta,
  • véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
  • halételek,
  • körözöttek,
  • növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Gyógyhatása
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

További érdekes információk a kakukkfűről:2012.06.04.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...