2012. május 27., vasárnap

A legszebb gyom : pipacsok tündöklése

Mostanában sokfelé találkozhatunk az útszélén látványos pipacsmezőkkel. Néhány fotót összegyűjtöttem nagy kedvencemről - bár egy igazi pipacsmezős képért még kirándulnom kellene egy kicsit ... Ha meglesz jön a többi fotó is!

A pipacsokra várva nem nyírtuk a füvet a házunk előtt


Közismert szántóföldi virág, mely még a mai napig is elterjedt ( sok gyomnak számító növény tűnt el a vegyszerezés következtében, pl. búzavirág). A pipacs még most is díszíti a búzatáblák, vetések szélét.
30-60 cm magasra növő faj. Már bimbós korában is felismerhető, ekkor a virágkezdemények még bókolnak. A kifeslő szirmok még gyűröttek, de hamarosan kisimulnak. Számuk négy, élénkpirosak, alsó részükön fekete folttal. Termése tok (mákgubó alakú), mely sok apró fekete magot tartalmaz, melyek évekig csíraképesek. A kerti mák őse. Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, a magjából olajat préseltek. Gyógynövény is, teája köhögés csillapító, nyugtató, öblögető. Frissen fogyasztva mérgező lehet, főleg gyerekek számára veszélyes. Májustól októberig virágzik szántóföldeken, vetések szélén, parlagon hagyott földeken. Nem érdemes csokorba szedni, mert hamar lehullanak szirmai.

Pünkösdi pipacsok
- képek árokszéli pipacsokról, melyeket árubeszerzés során fotóztam

A legszebb gyom - a pipacsról bővebben 

Díszpipacs (Keleti mák)  /Papaver orientale/   Elvetve a falusi kertek dísze lehet, mely később magától elszórja magját

Mák és díszpipacs kertünkben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...