2012. január 20., péntek

Téli pihenő

Kertünk növényeinek többsége téli pihenőidőszakát tölti. Bár teljesen még mindig nem fagyott át a föld, így tulajdonképpen ültetni is lehetne, azért mégsem a január az optimális időszak a növényültetésre. Jó alkalom viszont az enyhe időjárás, hogy a karácsonyra gyökeresen vásárolt fenyőt kiültessük a kertbe, hiszen ott érzi igazán jól magát.
A Siklóskert is zárva tart az igazi tavasz megérkezéséig. Növényeink a téli takarásban várják a jó időt.

A téli kert nem sok munkát rejt. Akik viszont ilyenkor is szeretnék elfoglalni magukat valami hasznossal, nekiláthatnak ellátni a kert lakóit, hiszen ezzel nyüzsgőbbé tehetik az egyébként sokszor végtelenül kopár tájat. A madarak télen folyamatosan elemózsiát keresnek, így madáretetők kihelyezésével vagy kialakításával sok éhes szájat elláthatunk.
Azt azonban semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy mindennek vannak szabályai. A legfontosabb, hogy a madarak etetését csak a fagyok beállta után szabad elkezdeni, és az idő enyhüléséig, azaz a tavasz első leheletéig szabad csak folytatni, hiszen ekkor a születendő fiókáknak legfőképpen állati fehérjékre van szükségük, amit lárvákból és kukacokból ők maguk tudnak a legjobban biztosítani. A második fontos szabály, hogyha egyszer elkezdjük az etetést, onnantól folyamatosan gondoskodnunk kell róla. Ez azért van, mert a madarak hamar észreveszik az eleséget és visszajárnak a lelőhelyekre, majd a komolyabb fagyok beálltával csak a bevált helyekre szállnak vissza, így akár az életüket is veszélyeztethetjük a rendszertelenséggel. Legjobb ha kora reggel, illetve estefelé töltjük meg az etetőket, így éjjelre és másnapra is kellő mennyiségű táplálékot vehetnek magukhoz. Fontos szabály hogy soha ne adjuk a madaraknak kenyeret, süteményféléket, sózott szalonnát, vagy bármilyen sózott húst. Ezek helyett inkább olajos magvakat, napraforgót, mogyorót, aprított diót akár megfelelő helyre kiszórva, közepes lyukazatú hálóba téve, vagy faggyúba ágyazva az ideális megoldás.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...