2012. január 21., szombat

Komposztáljunk a kertben!

Ma csalóka tavaszias idő volt, mint a medve téli álmából ébredve, többen is kimerészkedtek a kertbe, hogy egy kicsit alakítsanak rajta a természet tavaszi ébredése előtt, vagy legalábbis csak úgy körbejárják, és már a tavaszi teendőket tervezzék.
 
 Van ahol még várat magára a  megmaradt őszi avar eltakarítása, ami sokáig jól mutat a fák alatt, de mostanra a természet is megkezdte a lebontását. Nyírfánk alatti avar adta az ötletet a mai témához - a tavaszi tervhez - a komposztáláshoz.



Nézz be egy fa lehullott levelei alá, és egyből megérted a komposztálás lényegét! A felső réteget még felismerheted, de alatta omlós, földszerű anyagot találsz.
Ahogyan a természetben az előző évek avarjából humusz keletkezik, ugyanezen az elven készíthetsz te is házi komposztot. Nincs más dolgod, mint hogy a természet folyamatait utánozd, és máris értékes kerti talajjavítót állítasz elő, amellyel a környezetedet is véded.
A természettel együtt te is jól jársz, hiszen csökkented az elszállítandó hulladék mennyiségét, nem füstölsz az avarégetéssel, nem kell virágföldre és virágtápokra költened.
Mielőtt hozzákezdenél a komposzt elkészítéséhez, jegyezd meg a következő öt alapszabályt, nehogy rothadó szemétdombbá váljék munkád gyümölcse.

 
Íme a komposztálás 5 alapszabálya:

1. A hely kiválasztása
Komposztálódat árnyékos helyre, természetes talajra telepítsd, hogy minden oldalról könnyen szellőzzön. Ideális a falécekből összeállított tároló.
2. A komposztálandó anyagok
Barna (széntartalmú) hulladék: metszéskor keletkező ágak, gallyak. Zöld (nitrogéntartalmú) hulladék: levelek, fűnyesedék és a növényi eredetű konyhai hulladékok. Főtt ételmaradéknak nincs helye a komposztban!
3. Ideális rétegrend
Alul nagyobb méretű ágak, gallyak (barna hulladék), rajtuk levelek, a leveleken fűnyesedék (zöld hulladék). Majd megint barna hulladék, levelek, és így tovább. Soha ne tömörítsd a kupacot, mert a levegő nélkülözhetetlen a korhadáshoz. Időnként átforgathatod, de ha nem érzel kellemetlen szagokat, nem szükséges. Az érési folyamat gyorsításához komposztodra időnkét lapátolj kerti földet vagy már korábban érett komposztot. A kőpor és az apróra feldarabolt tojáshéj is jótékony hatású.
4. Nyári, őszi tennivalók
Nyáron nagy szárazság idején komposztodat alkalmanként egy kanna víz óvatos, egyenletes adagolásával érdemes átnedvesítened. De vigyázz: a túlzott nedvesség rothadást okoz! Ősszel fedd be komposzthalmot avarral – ez melegen tart, és véd a záporok tápanyagkimosó hatása ellen. Ezt a célt hullámpapír segítségével is elérheted.
5. Felhasználás
A komposztnak egy teljes évig kell érnie. Ha gondosan rétegezted, akkor nem lesz más dolgod, mint várni a minél alaposabb korhadást. A kész komposzt sötétbarna vagy fekete, omlós, humuszban gazdag felső talajrétegszerű, és édes földillata van. Egy év elteltével egy durva rostával válaszd el a morzsás szerkezetű, humuszos komposztot az épen maradt növényrészektől, majd dolgozd bele a kerti ágyások pár centiméteres felső rétegébe. A növények meg fogják hálálni, hiszen a komposztnál nincs jobb biotrágya. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...