2012. január 23., hétfő

Kártevők hadai jöhetnek tavasszal

Az enyhe télnek kimondottan örültek a gáz- és központi fűtéses lakásokban élők, mivel a díjemelések ellenére nem kellett mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. A növénytermesztők viszont rosszul járnak, mert nem fagynak ki a kártevők. 

Tekintettel arra, hogy az idén eddig enyhe tél volt, a kártevők és a kórokozók nem pusztultak el. A gombabetegségekre és a rovar kártevőkre kell elsősorban odafigyelni a kertekben, de a szántóföldeken sem jobb a helyzet, mivel a vetésfehérítő bogarak sem pusztultak el. A levéltetvek, a szívó, rágó kártevők, valamint a lisztharmat, a peronoszpóra és a monília fokozott veszélyt jelent. Az eddigi enyhe tél miatt már most a kártevők elszaporodására hívják fel a figyelmet agrárszakemberek, akik szerint az aszály mellett már ez is veszélyezteti az idei termést.


Szokatlanul enyhe az idei tél, ami nem kedvez a gyümölcsfáknak, kertünk dísznövényeinek sem. Ha nincs fagy, életben maradnak a kártevők, ha viszont hirtelen jön a lehűlés, az a fákat éri felkészületlenül. A növények éledeznek a mélynyugalmi állapotból az enyhe idő hatására és ha a tél végén jön a nagy lehűlés elfagyhatnak  az egyébként fagytűrő, több éves kerti díszeink is.

Jobb lenne egy fokozatos lehűlés, mint egy hirtelen érkező 17-20 fokos hőmérséklet-csökkenés, mert a fákat felkészületlenül érné a nagy hideg, és jelentős fagykár képződne, elsősorban a csonthéjasoknál.
Ha a megszokott februári fagyok helyett marad az enyhe idő, a tél nem tudja elvégezni fertőtlenítő feladatát. Ez esetben a kártevők nagyobb számban tudnak áttelelni, ami fokozott növényvédelmet igényel majd, ezért kora tavasszal, metszés után tél végi lemosó permetezés (Biola, Agrol, gyümölcsfaolaj) szükséges.
 

Túl sok a jóból  (Az enyhe télnek sem örülhetünk feltétlenül...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...