2011. december 1., csütörtök

Gyökeres fenyők gondozása

Beköszöntött a december és árudánk nagy választékkal készült a hónap slágernövényéből a gyökeres fenyőfából. Bár karácsonyig van még pár hét, már most kiválaszthatja nálunk a legszebb földlabdás fenyőt. (Ráírjuk a vásárló nevét, valamint hogy eladva, fizetve és bármikor elviheti. Mivel általában mindenkinek a már eladott fák tetszenek legjobban jöjjön mielőbb!)

Ne feledje ajándék akciónkat! Minden fenyőfa mellé  ajándék jár!

(A vágott fenyők december 15 után érkeznek majd.)

Reméljük sok öröme lesz a fenyőfában, és hogy ez hosszú távon így legyen fogadja meg a következő gondozási tanácsokat!


A gyökeres fenyő ápolása

A konténeres vagy földlabdás fenyő általában, 1-1,6 m magas. Az ennél nagyobbak – mélyre hatoló karógyökerük miatt – ugyanis nem jól viselik a konténerezést és az átültetést. Ha azonban az edény 40-50 centis magasságát is hozzáadjuk ehhez a mérethez, akkor majdnem plafonig érő konténeres karácsonyfánk is lehet. (Ha ez lenne a cél keressünk egy jó kis asztalt a fa alá.)


A gyökeres fát csak nagy  földlabdával vegyük meg, különben a kertbe kiültetve nem marad meg! Ezért a szállítás és az otthoni rendezgetés kicsit körülményes, de a fenyőnek csak így van esélye a túlélésre.


 A földlabdával vásárolt, vagy a kertünkből kiemelt (tavalyi) fenyőt akkora edénybe ültessük, amekkorában kényelmesen tudjuk öntözni. Kezdetben néhány napon át a szobainál valamivel hűvösebb levegőjű helyiségben szoktassuk hozzá a benti körülményekhez. 


Végső helye lehetőleg a fűtőtesttől távol legyen. A megfelelő nedvesség biztosítása érdekében locsoljuk a fát 2-3 naponta néhány deciliter vízzel  és permetezzük a lombját tiszta vízzel. 


A gyökeres fenyőt ne terheljük túl díszítésekkel. Vigyázzunk a kis rügyekre a díszítés során, hiszen következő évben ezekből fejlődnek majd az új ágak. Különösen vigyázzunk a csúcsdísz felrakásakor! A legjobb ha keresünk olyan dekorációt, amit óvatosan rákötözhetünk a fenyő vezérágára. A gyökeres fenyő legfeljebb 10-12 napig viseli el károsodás nélkül a szobai meleg, száraz klímát. Kiültetés előtt egy-két hétre vigyük ismét a lakás hűvösebb helyiségébe.


Fagyos napok kivételével bármikor el-, vagy visszaültethetjük a kertbe. Az ültetőgödröt szélesítsük meg a földlabda méretének kétszeresére. A gödör aljára jó vízáteresztő-képességű, porhanyós, lehetőség szerint homokkal, tőzeggel  dúsított, lazított kerti földet szórjunk, akárcsak a földlabda köré. A gyökérzetet mulcs takarással védhetjük meg a nagy talajhőmérséklet-ingadozástól és a gyors kiszáradástól.

Egy-egy fa két-három alkalommal emelhető ki a földből, és használható fel újból élő karácsonyfának. A következő Karácsonykor már nem kell a fenyőfa beszerzésével foglalkoznia, és mellesleg egész évben örülhet fájának, mely szépíti erkélyét, udvarát, kertjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...