2012. augusztus 1., szerda

Sétányrózsa - Különleges, akár többszínű virágok...



A sétányrózsa, tudományos néven Lantana camara, a trópusi Dél-Amerikából, Brazíliából származik. Hazájában gyomnövényként ismerik.
Tarthatjuk cserépben, edényben, függőkosárban. Hálás növény,
egész
nyáron át ontja változó színű virágait, szívós, napfényigényes, kedveli a meleget. Nevelése a leanderéhez hasonlatos. Meghálálja a sok földet (akár ki is ültethetjük a kertbe)  a bőséges öntözést és tápoldatozást.


A hajtáscsúcsokon fejlődnek a verbénához hasonlító leggyakrabban élénksárga, majd idővel narancsvörös színt öltő virágzatok.  Ezen kívül fehér, halványlila, sötétpiros, és rózsaszín fajtája is ismert. Tavasztól őszig borítják a pillangóknak, méheknek is oly kedves virágok. Télikertben, üvegházban akár egész szezonban virágzik. Teleltetése egyébként 8-10 fokos hőmérsékletű, világos helyen történhet, a vesszőket visszametszve (a lombjuk többnyire lehullik tavaszig.)
Szoliterként, fának de más dísznövényekkel együtt is nevelhetjük, sőt, bonsainak is alkalmas.




Minél gyakrabban nyúlunk a metszőollóért, annál dúsabban fejlődnek a hajtások, és annál több virág fejlődik rajta. Metszéssel tetszőleges méretűvé, alakúvá akár  fácskává is nevelhető.

Könnyen tartható, ellenálló növény, a szaporítása sem okoz gondot. Átlagos, jó vízgazdálkodású kerti földbe ültetve, napsütötte teraszon vagy a kertben tartva a fagyokig virít. Leginkább napon, de félárnyékban is nevelhető.
 

Érdekesség! Gyógyhatása
is ismert!
Európába gyógyhatásainak köszönhetően került a spanyol hódítók közreműködésével. Levei, összezúzva, borogatásként, antiszeptikusak, és fájdalom csillapítóak. Rovarcsípésekre, vágásokra, horzsolásokra alkalmazhatóak. A levelek főzetét Mexikóban gyomorbántalmak ellen használják ma is. Másutt kígyómarást gyógyítanak vele. Teája reuma, megfázás, láz, torokfájás ellen hatékony. A levélforrázat inhalálása légúti problémák kezelésére hatásos. A száraz levelek elégetésekor felszabaduló füst szúnyogriasztó.


Sétányrózsa - további képek, információk
Sétányrózsa - további képek, információk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...