2012. augusztus 18., szombat

Előkert felújítása, az atlaszcédrusunk mellett– Kertépítés otthon 3. lépés


Faiskolai árudánk elköltözése után üresen maradt udvarunkban talán csak egy dolog árulkodott arról, hogy valaha lehettek itt szép növények:
Csüngő ágú atlaszcédrusunk (Cedrus Atlantica Glauca Pendula) nem költözött, de csak azért mert már régen ültettük el az előkertbe.
Ültetésekor 1 méter körüli lehetett, több-kevesebb sikerrel alakítottuk formáját, most 2 méteres magasságból csüngnek ágai, igaz nem mindig arra amerre kellene.
Jól alakíthatók a még meg nem erősödött ágak,  érdemes a vezérhajtásokat alátámasztani amíg a kívánt magasságot el nem érik, hogy onnan függjenek lefelé az ágai. Mivel ez nem mindig történt meg időben, kissé egyedi alakja lett. Mindig is megosztotta az emberek véleményét, van aki „beteg ezüstfenyőnek” titulálta, de nagyon sokan szerettek volna hasonlót vásárolni.

Érdemes megnézni a változatos alakú csüngő atlaszcédrusokat!

Bővebben a csüngő ágú atlszcédrusról

Madárbirssel körülvéve - de közelebbről nézve gazosan

Eredetileg a cédrusunk mellé talajtakaró madárbirseket és egy piros levelű törpe borbolyát ültettünk, ami sokáig szép is volt. Egészen addig, amíg el nem hanyagoltuk a tisztán tartását, és a végén feladtuk a harcot a gyorsan terjedő gazzal szemben. A felújítás során minden kidobtunk - a borbolya sem volt túl szép, mert az árnyék miatt nem nagyon színesedtek a levelei - csak a fa maradt, és új társakat, no meg friss földet kapott.


Előtte - utána

Talajtakaró rózsákat ültettünk a fenyő köré, elsősorban illatuk miatt, ami ugyan nem túl erős, de talán megérezzük majd a hazatéréskor. Nem ültettük túl sűrűre, hiszen az hosszútávon nem is lenne jó, ezért cserepekbe tett növényekkel egészítettük ki a közöket. Ez így bármikor változtatható, szeptemberben például árvácskát – minit, mert az a kedvencem, és illatozik is! – tervezek ültetni. Pár évig még biztos lesz alkalmam változatosan kitölteni a hézagokat.


A cserepekbe átmenetileg varjúháj fajtákat tettem - mert az kibírja ilyen kis edényben is a még mindig forró nyarat – évelő szegfűt, kék csenkeszfüvet egy kicsit színesítve az összeállítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...