2012. augusztus 15., szerda

Aranyeső - Aranyvessző - Aranyfa - melyik micsoda???

„Aranyeső hulljon rátok…”  
De mi is az??? 
Vajon ki mire gondol, ha aranyesőt keres…


 
A mostanában az utak mellett tömegesen virágzó aranyvessző (Solidago) kapcsán tisztázzuk az "aranyos" kérdéseket!ForsythiaLaburnum - Solidago, avagy az aranysárga-trió és a félreértések végjátéka...(Bővebb információ a  latin névre kattintva!)
Kezdetben vala az aranyesőzés, azaz a kertet legkorábban aranyszínbe vonó Forsythia x intermedia, azaz aranyfa ilyetén emlegetése. Aztán, a latin és a botanikai nevezéktan honi térhódításával valahogy leesett a szakmabeliek után a laikusoknak is, hogy ez a név már foglalt, mert a Laburnum anagyroides-t, azaz a 3-4 méter magas, lilaakác-szerű fürtökben virágzó aranyesőt már így hívják, és két növénynek mégsem ildomos ugyanazt a magyar nevet adni, mert félreértésekre adhat okot...
Na persze, addigra már adott, nem is keveset, így jött a következő ötlet, hogy ha már nem lehet aranyeső, akkor legyen aranyvessző a Forsythiából, hátha. Itt megint lyukra futottak, ugyanis a Solidago canadensis, azaz a kanadai aranyvessző, ez az igen jó mézelő, de mértéktelenül invazív és tűzzel-vassal irtani való gyom már ezt a magyar nevet viseli a keresztségben igen sok ideje.
Nosza, kutassunk tovább, mondhatták a botanász szakma tán már elkeseredett, de a Forsythia magyarításán töretlenül dolgozó tagjai, és kijöttek az aranyfa elnevezéssel. Ami félig-meddig ül is, mert legalább fásszárú, igaz, a legritkább esetben nő meg 3 méternél nagyobbra, és én eddig még legalábbis sehol nem láttam koronás fának nevelve, de sebaj, korrektnek legalább mondható az elnevezés...” (Forrás: http://www.szottesfold.co.uk)

És nem mind arany ami sárga...
Ráadásul majdnem minden tavasszal megjelenik valamelyik sajtóban egy cikk vagy fotó azzal az örömhírrel, hogy már nyílik az aranyeső és a fotón gyönyörűen virágzó téli jázmin van  (Jasminum nudiflorum) !


TÉLI JÁZMIN !!! Nem aranyeső!

(Legközelebb majd a jázmin - jezsámen témát is tisztázhatjuk...)

Na ezen az oldalon is belekeveredtek! (Ha még ki nem javították!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...