2013. január 15., kedd

Miért barnulnak meg télen a tuják?

A leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) már többször szerepelt írásainkban. Most azért említem meg újra, mert újabb szépen nyírt példájával találkoztam, és talán még nem emeltem ki egyik előnyös tulajdonságát: télen is ragyogó zöld színét.  

Örökzöldjeink színe ugyanis ilyenkor télen megfakulhat, néha hideglelős lila árnyalatúvá válik, és ilyen marad egész télen át.
Nem kell feltétlenül megijedni azonban a télen megbarnult tujáktól! Különösen jellemző ez néhány gömbtuja fajtára. Ha levelük nem törik szárazon, lehet, hogy a választott fajta jellemzője a fakó szín, és elvesztett üde zöld színét a tavaszi vízfelvétellel majd visszanyeri.

Téli tujaszínek - Kicsit barnásan de egészségesen
A téli fokozottabb levélszíneződés a hideg elleni védekezés egyik formája. Az örökzöldek levele, hogy nehogy túlságosan megfagyjon, vizet veszít. Ahogy változik a sejtnedv összetétele, változik a jelenlévő színanyagok töménysége. Ezért télen természetes, ha a fán maradó levelek pirosas, barnás, lilás árnyalatúak lesznek. (Ha tavasztól őszig változik a növény színe, akkor általában baj van, kivéve, ha a növény eleve ilyen.)

Különös értéket képvisel az a néhány fajta, ahol ez a barnulás nem következik be.
A tuják közül ilyen a 'Smaragd' tuja (Thuja occidentalis 'Smaragd'), a kúszóborókák közül pedig a 'Mint Julep' fajta (Juniperus × media 'Mint Julep').

 

A sövénynövényként gyakran ültetett Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) is szép zöld színű télen is.

A szépen gondozott Leylandi ciprus sövény megtekinthető
Pécsen, a Verseny utcában (C+C áruház, Anda festékáruház bejártatánál)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...