A tél nem a gyümölcsszezonról
híres, mégis akad valami, ami ekkor szüretelhető: A
naspolya, népies elnevezésén lasponya vagy miszpolya.
Alakja olyan, akár egy virágzó bogyó. Nem csak külseje különleges, hanem íze, színe és szedése is eltér a megszokottól.
A SiklósKertben ma fedeztük fel a konténeres kis fán a gyümölcsöt |
A szedést követően hideg és száraz helyen kell tárolni pár héten át és csak ez után érdemes megkóstolni fanyarkás ízét.
Ha a fán marad, még decemberben is szemezgethetünk belőle, addigra ugyanis a
hideg és a dér megpuhítja a szemeket. Karácsony táján válik élvezhetővé, amikor már kicsi a
gyümölcsválaszték, akár a karácsonyfára is felkerülhet dísznek. A naspolya igen
tápláló gyümölcs.
4-6 méter, ritkán 10 méter magas, kistermetű fa vagy
tőről elágazó ágas bokor.
Gyümölcse gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban, de díszfaként is termesztik.
Lombhullató. Koronája általában széles és alacsony,
kevés, de erős, oldalra tartó, vörösesbarna vagy barna ággal. A korona később
ellaposodik.
Május közepén
nyíló virágai egyesével, néha párosával helyezkednek el, rövid nyélen, 5 fehér
sziromlevéllel és a környező fiatal levelekkel közrefogva. A 2-3
cm hosszú, kemény almatermés a vacokból fejlődik, jellemző rá a besüllyedt
csúcs körül koronaszerűen kiálló öt csészelevél-maradvány. A termés halványan
barnászöld, majd megbarnul, csak az erős fagy puhítja ehetőre. Magjai kemények.
Melegigényes, ezért hazánktól északabbra már nem fordul elő.
Öntermékeny
virágai miatt egymagában is ültethető. A magról kelt, sarjból fejlődött csemete
általában tövises, és kisméretű gyümölcsöt terem, ezért érdemesebb inkább
oltványt ültetni. A naspolya nem igényel sok gondoskodást, rendszeresen terem. Magas
csersav tartalma a kártevőktől, és a betegségektől megóvja. Termőrügyei a
vesszők csúcsán állnak, ezért a vesszőit nem szabad metszeni. Idősebb korában
lombfakadás előtt ágai ritkíthatóak, de csak tőből vághatóak ki az ágai.
Közismert magas pektintartalmáról és ennek köszönhetően ízletes lekvár főzhető a naspolyából. Természetesen nyersen is fogyasztható, amint lehámoztuk róla vékony héját. Bár a citromon nem tesz túl, a naspolya C-vitaminban gazdag, de emellett B- és E-vitaminban is bővelkedik.
A gyümölcs fanyarkás húsa értékes a szervezetnek kalcium, vas, cink és magnézium tartalma miatt.
Nem csak ehető, hanem iható formában is elfogyaszthatjuk. A naspolyából – mint szinte mindenből – kiváló pálinka főzhető, de borok és likőrök formájában is találkozhatunk vele.
Levele és kérge szintén hasznosítható, leginkább az értékes csersav miatt kedvelték. Az orvoslás területén főként gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák a szájüreg és a garat megbetegedésekor.
A naspolyáról még több információ
Bálint gazdától
A naspolyáról - receptekkel
Naspolya - a kert utolsó érő gyümölcse
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése