2012. október 10., szerda

Betakaróztunk... Többfelé fagyott az éjjel…



Kétségtelenül beköszöntött az ősz, igencsak hideg reggelre ébredhettünk. Ám panaszra nem lehet okunk, éppen itt volt az ideje, lassan október közepén járunk és az elmúlt időszakban még nyárias időben volt részünk.
A Bakonyban fekvő Taliándörögdön az éjszaka folyamán -1.5 fokig csökkent a hőmérséklet, ám az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nógrád megyei Zabaron még ennél is alacsonyabb értéket, -2.3 fokot mért. Sokfelé deres volt a reggel.
Az Északi-középhegység mélyebben fekvő völgyeiben szintén fagypont alá hűlt a levegő, az ország jelentős részén volt talajmenti fagy.
Szerdán reggel a Dunától keletre, főleg az ország északkeleti harmadán fordulhat elő fagy, talajmenti fagyra bárhol van esély, de néhol 2 méteres magasságban is fagyhat.


Kertészetünkben már megkezdtük a fagyérzékeny növények beköltöztetését telelési helyükre, de még nem került mindegyikük sorra. Éjszakára ezért fátyolfóliával takarjuk be a fázós virágokat, egyenlőre talán ez is elég védelmet nyújt. Jó megoldás lehet ez otthoni kertekben is, ha szeretnénk meghosszabbítani egy kicsit egynyári virágaink, balkonnövényeink virágzási idejét. Ha macerás éjszakára fagymentes helyre tenni virágainkat – vagy nincs időnk a bepakolásra - takarjuk le fátyolfóliával, ami könnyű takaróként megvédi a kisebb fagyoktól a növényeket!












A
már virágzó krizantémok ugyan nem mennek tönkre a fagytól – hiszen évelő növények – de a viráguk megbarnulhat, megcsúnyulhat, ezért azokat is takarjuk le, vagy ha edényben vannak, tegyük fagymentes helyre őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...