2012. április 22., vasárnap

Gyöngyvirág - (kedvencem!!!)

A legbecézőbb kifejezés a szeretetre a magyar nyelvben: gyöngyöm, virágom! A szeretet, a szerelem és a szűziesség szimbólumaként kapta a nevét a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis).


A gyöngyvirág árnyékos kertrészeken, üde, nyirkos talajokon érzi jól magát és szaporodik el. A természetben a tölgyesek aljnövénye, de voltaképpen nem nagyon igényes és alkalmazkodó évelő növény, amely rizómáival sűrűn behálózza a talaját. (Árokban, rossz talajon, tűző napon is nagyon elterjedt Anyukám kertjében!) Virágai a tőkocsányán "fehér gyöngyök módjára sorakoznak" április végén-május elején, és igen kellemes illatúak. Érett bogyója élénkpiros színű és erősen mérgező. A kertben tartózkodó gyerekeket erre figyelmeztetni kell!


Különösebb gondozást és növényvédelmet nem igényel. Hosszabb szárazság idején meghálálja a bő vízzel történő öntözést, a trágyázást és tél előtt a lombbal való betakarást. Ősszel lehet szaporítani a gyökeres növények kiemelésével és áttelepítésével, de az árudánkban kapható cserepes növények  bármikor ültethetők.



A népi gyógyászatban régebben gutaütés és fejfájás ellen javallották, de ma is állítanak elő belőle szívgyengeség, epilepszia és érelmeszesedés elleni gyógyszerkészítményeket. Mi, a gyógyászathoz keveset értők egyszerűen tekintsük csak mérgezőnek! Levele nagyon hasonlít a medvehagyma levelére, de a két növény virága (április közepétől már virágzanak) eltérő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...