2012. április 22., vasárnap

Gyöngyvirág - (kedvencem!!!)

A legbecézőbb kifejezés a szeretetre a magyar nyelvben: gyöngyöm, virágom! A szeretet, a szerelem és a szűziesség szimbólumaként kapta a nevét a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis).


A gyöngyvirág árnyékos kertrészeken, üde, nyirkos talajokon érzi jól magát és szaporodik el. A természetben a tölgyesek aljnövénye, de voltaképpen nem nagyon igényes és alkalmazkodó évelő növény, amely rizómáival sűrűn behálózza a talaját. (Árokban, rossz talajon, tűző napon is nagyon elterjedt Anyukám kertjében!) Virágai a tőkocsányán "fehér gyöngyök módjára sorakoznak" április végén-május elején, és igen kellemes illatúak. Érett bogyója élénkpiros színű és erősen mérgező. A kertben tartózkodó gyerekeket erre figyelmeztetni kell!


Különösebb gondozást és növényvédelmet nem igényel. Hosszabb szárazság idején meghálálja a bő vízzel történő öntözést, a trágyázást és tél előtt a lombbal való betakarást. Ősszel lehet szaporítani a gyökeres növények kiemelésével és áttelepítésével, de az árudánkban kapható cserepes növények  bármikor ültethetők.A népi gyógyászatban régebben gutaütés és fejfájás ellen javallották, de ma is állítanak elő belőle szívgyengeség, epilepszia és érelmeszesedés elleni gyógyszerkészítményeket. Mi, a gyógyászathoz keveset értők egyszerűen tekintsük csak mérgezőnek! Levele nagyon hasonlít a medvehagyma levelére, de a két növény virága (április közepétől már virágzanak) eltérő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...