2012. december 13., csütörtök

Ó szép fenyő...Ó zöld fenyő...

A Zala megyei Surdon a fenyőfatermesztés nyújt megélhetést az embereknek. A húszas években a Zichy grófok főerdésze hadifogságból hozott haza fenyőmagvakat, s kiderült, hogy a környék agyagos talaja igencsak jó a hűvös, párás klímát kedvelő növényeknek.





"Megnyugtatásként a „fenyőféltő természetbarátoknak”

Egyre inkább „műanyag világunkban” évek óta enyhe düh fog el amikor a műfenyők mellett érvelnek azzal, hogy „kár kivágni a fákat”. Valóban kár kivágni közterületekre kiültetett kisfenyőt, vagy lelopni a tetejét… Sajnos minden évben történik ilyesmi. ( A harkányi vagy a szalántai temetőnél rendre megcsonkítják a fenyő fasort.)

A fenyőárusoknál vevőre váró rengeteg fenyőt viszont arra a célra ültették, hogy karácsonyfává váljanak. Nem az erdőkből vágják ki, hanem olyan földekről, amit ily módon szeretnének hasznosítani. Ha nem fenyőt telepítenek, akkor kukoricát vagy más haszonnövényt.

Főként Zala és Somogy megye falvaiban – ahol ideális körülmények között fejlődnek a fenyőcsemeték – próbálkoznak a fák nevelésével. Vannak kistelepülések ahol egyéb munkalehetőség hiányában mindenki ezzel foglalkozik, a kiskertekben lévő fenyves a család vagyona. (Pl: Surdon és környékén)

A fenyő telepítés rizikós munka. Hosszú évek kemény munkája során betegségek támadhatják meg az állományt. A kisebb lucfenyőknek 5-6 évre, a nagyobb méretűeknek 6-8 évre van szükségük a szép forma eléréséhez. (Ráadásul ez nem is mindegyiknek sikerül, nem nő mindegyik olyan szabályosan mint a mesekönyvekben.) A nordmann fenyőket pedig csak 8 év után lehet elkezdeni vágni. Tehát a termelőknek előrelátónak kell(ene) lenniük, hogy tudják, melyik fenyő lesz divatos 6 év múlva.

Érdemes belegondolni hát, hogy valóban olyan drága-e a fenyő, amit sok évig nevelnek, nem is beszélve a hidegben, esőben, hóban való egész napos árusításról.

Évek óta mindenhol csökkent a vágott fenyők forgalma… és nőtt a multikban eladott műfenyőké… Ezért egyre több túlnőtt, összenőtt fenyves van a kiskertekben, amit keserves munkával ki kell vágni, még eltüzelni is elég hálátlan feladat. És lehet gondolkodni azon, hogy mit is tegyenek a helyére…

Számomra egy fenyőágakból összeállított asztali dísz is szebb, mint a kiábrándító műfenyő. Igaz én semmilyen művirágot sem szeretek, de hát ez meg már az én problémám.



Egy másképp természetbarát – aki csak a természeteset szereti"

(
Egy régebbi írás a Dunántúli Naplóból)





(A fotók november végén készültek, amikor már a szép fenyők nagy részét kijelölték.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...