2012. november 3., szombat

Szomorú fák - egyedi kertdíszek

A csüngő fák, más néven szomorú fák, a díszfák egy különleges csoportja. A csüngő ágú fák általában magas törzsre oltott kistermetű fák. Kiskertek, parkok egyedi hangulatú szoliter növényei.
Páratlan szoborszerű alakjukkal elsősorban díszítő funkciót töltenek be.
Fajtái legfőképp lombjukkal díszítenek, néhány típusa azonban pazar terméssel és virágzattal is elkápráztat minket.
A csüngő fákat szinte bármilyen talajba ültethetjük, ellenben a tápanyagban, öntözésben gazdag viszonyokra intenzívebb növekedéssel reagálnak. Teljesen télállóak, napos vagy félárnyékos helyen érzik a legjobban magukat.

A csüngő fák nagyon jól viselik a metszést, sőt igénylik is.
Alkalmazzunk alapos metszést az első években, hogy minél dúsabb, tömörebb koronát fejlesszen.

A konténeres és földlabdás csüngő fákat csaknem egész évben ültethetjük, áprilistól novemberig a téli fagyok beálltáig. Késő ősszel vagy kora tavasszal szabadgyökerű növényként is átültethetőek némely fajták -  nemrég  érkezett is árudánkba – melyeknek így kicsit kedvezőbb az ára. (Vegyük azonban figyelembe, hogy a magas törzs megneveléséhez, és a korona kialakításához évek kellenek!)
A most éppen készleten lévő csüngő ágú díszfákból mutatunk be most néhány fajtát.

Csüngő ágú japánakác

Csüngő japánakác (Sophora japonica Pendula)

Általában 1,6-2,2 méter magas törzsre oltva hozzák forgalomba. Boltozatos koronájú, ívesen lehajló ágú, lombhullató fa. Virágai krém fehér színűek, de ritkán virágzik. Levélzete páratlanul szárnyalt. Későn fakad. Talajban nem válogat. A kertek kiemelkedő helyeire ültethető szoliter fa. Koronája metszéssel alakítható.

Csüngő ágú eperfa

Csüngő ágú eperfa (Morus alba Pendula)
A szomorú eperfa magas törzsbe oltott, kistermetű díszfa. Koronája ernyőszerű, talajig lógó ágakkal. Magasságát, az oltás helye határozza meg. Metszést jól tűri, míg szabályos koronája ki nem alakul, addig kifejezetten igényli a metszést. Enyhén szeldelt, világoszöld levelei vannak. Talajban nem válogat, napos, meleg fekvést kedvel. Közepes vízigényű, teljesen télálló, betegségekkel szemben ellenálló. Termése ehető, nyáron érik -  igaz kevés, de finom - fekete színű, erősen fog.


Csüngő ágú díszcseresznye

Csüngő ágú díszcseresznye (Prunus yedoensis 'Moerheimii')
Magas törzsre oltott, lecsüngő ágű díszcseresznye. Fehér virága szimpla szirmú, korán, májusban virágzó csüngőcseresznye fajta.
Közepes mezofita viszonyok közé, szoliterként javasoljuk ültetni.

Csüngő ágú barkafűz


Csüngő ágú barkafűz (Salix caprea Pendula)
Különböző törzsmagasságúra oltott, függőlegesen lecsüngő ágrendszerű, ideális kiskerti, értékes díszfa. Oválisan kerekded levelei, 3-4 cm nagyságúak, közép zöld színűek. Barka virágzata nagyon korán, már van, hogy február végén virágozni kezd, melyek 2-3 cm nagyságúak is lehetnek. Nem különösen válogat a talajban, de a jó minőségű, humuszos talajban fejlődik legjobban. Napos, félárnyékos helyet kedveli, a száraz fekvést nem tűri. Parkok, kiskertek, sajátos hangulatot adó, szoliter dísznövénye a csüngő barkafűz. Dézsás növényként is kedvelt, elterjedt, kistermetű díszfa. Első időkben, radikálisan vágjuk vissza vesszeit, hogy homogén, sűrű koronát kapjunk. Az ezt követő években, az éves vesszejét, minden esetben erősen vágjuk vissza, ugyanis, legszebb és legnagyobb méretű barkákat mimig, az éves vesszők hozzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...