2012. március 21., szerda

Muskátli ültetése, öntözése, tápoldatozása, növényvédelme

Az egyetlen dolog amiért már most fontosnak tartom közzétenni ezt a bejegyzést, hogy meggyőzzem a türelmetlen kertbarátokat, hogy még korai a muskátli kiültetése...
Mivel idén korán lesz húsvét - amikorra is mindenki szeretné virágosítani környezetét - egyenlőre a tavaszi virágok ültetését javasoljuk inkább: Árvácska, százszorszép, nefelejcs, ázsiai boglárka, fürtös gyöngyike, nárcisz...Végül is tavasz van...így az egynyári virágokra is még egy kicsit várni kell(ene!)...

Muskátli gondozása 

(Forrás: A Siklóskert muskátli beszállítói partnere: Flóratéka)

Mottó: "nem elég, hogy a rászánt pénzt kiadd érte, kipipáldd a rubrikát, hogy ezen is túl vagyok,- ültess inkább kevesebbet, de az legyen minőségi edény, talaj, növény, tápoldat!"

                              
ÜLTETÉS:

A kereskedelemben kapható muskátli földek zsákba csomagolva kaphatóak, tulajdonképpen zsákbamacskát vásároltunk. Némi garanciát ad, ha márkás földet vásárolunk. Duplájába kerül, de a sikerélmény egyik alapfeltétele a jó talaj. Ha nincs benne tartós műtrágya, 100 literhez keverhetünk 20 dkg Osmocotot, vagy más lassan lebomló műtrágyát.
 
Második ami nagyon fontos, az ültető edény öblössége. Tehát a mélysége és a szélessége. Muskátlit nem érdemes 15x15 cm-nél kisebb edénybe ültetni.

Hová,mit ültessünk: Erkélyládába, ampolnába, villanyoszlopra szimplavirágú /tiroli/,vagy teltvirágú futómuskátlikat, kőedénybe, kertbe Zonale /álló/ muskátlit. Szekérre stb. középre állót, szélekre futómuskátlit.

Tőtávolság: A nálunk kapható dupla töves futót 20 cm-re, ha egytöveset vettünk, 12-15 cm távolságra ültessük. Álló /Zonale/ muskátlit 25 cm-nél sűrűbbre ne ültessünk!

Ültetési mélység
: Ne ültessük mélyebbre, mint ahogy volt a cserépben.  A láda legyen színültig, néhány öntözés után tömörödik annyit, hogy pár centi víztér kialakul a tetején. Ha 2-3 centinél többet süpped a talaj, pótoljuk!
Futó muskátlit kifelé megdöntve, a futás irányát megadva ültessük úgy, hogy az ágak támaszkodjanak a láda széléhez. Ha éles a láda széle, húzzunk rá egy felvágott slagot, vagy PVC csövet, hogy az ágak ne törjenek meg a későbbi önsúlyuktól.
Álló muskátlit ne döntsük meg!

Mikor ültessünk?


Márciusban csak akkor, ha előnevelési céllal pl. fűthető hobbi hajtatóházban,
vagy déli tájolású fagymentes üvegverandán tudjuk elhelyezni. Szabadba ápr. 10 előtt nem ajánlott. Még akkor is figyeljük az időjárás előrejelzést. Éjszakai 2-3oC foknál sem fejlődik a növény. Ne próbáljuk becsapni a természetet!

Ha a hideg éjszakákról könnyen védett helyre tudjuk vinni a muskátlit, akkor már ültethetünk

ÖNTÖZÉS: 

Még kicsi a növény ritkábban, nagy lombnál sűrűbben öntözzünk. Borús időben napokig is kibírja, száraz melegben, akár napi kétszer is kell a nagy lombúakat. Tájolást is figyelembe kell venni. Déli oldalon /itt lehet igazán szép a növény/ sűrűbben, északon elég a ritkább öntözés.
Panzióknál,vagy ha elfoglaltak vagyunk ajánlatos kiépíteni egy automata csepegtető rendszert.

TÁPOLDATOZÁS:

Ha sovány a talajunk az a baj. Nagyobb baj az, ha túltápozzuk. Mérőeszköz nélkül csak a több éves tapasztalatunkra hagyatkozhatunk. Tartsuk be a muskátli tápos flakonon feltüntetett keverési útmutatót.
 

Eleinte heti egyszer, nagyobb növénynél lehet heti kétszer tápoldatozni.  Sovány földben lassan, sápadtan fejlődik a növény, kevés virágot hoz. Túlsózott talajnál fürtönként 8-10 virág helyett előbb 5-6-ot, ha tovább túltápozzuk 2-3-at, később nem is hoz virágot a növény, a levelek eleven zöld helyett ,,szürkülnek”. Ilyenkor tiszta vízzel 3-4-szer átmosatjuk a talajt úgy, hogy a láda alján bőven folyjon ki a víz. Néhány hét múlva új hajszálgyökér fejlődik, és a növény regenerálódik.

Itt lehet megemlíteni, hogy ha a megvásárolt muskátliföld nátriumklorid /konyhasó/ tartalma magas, ehhez hozzáadjuk a pétisó-kálisó tartalmú muskátlitápunkat, garantáltan túlsózzuk a talajt. Ha egy nagy eső kimosta a talajunkat, eső nagyságától függően egymás után 2-3 alkalommal tegyünk tápot az öntözővízbe.

NÖVÉNYVÉDELEM:


Az egészséges növények is elfertőződhetnek a nyár folyamán; leggyakrabban szívó-rágó kártevők /tripsz, atka, levéltetű,,nyár vége felé bagolylepke hernyó/ okoz gondot. Ne várjuk meg, amíg a kártételt észleljük, legjobb, ha megelőzésszerűen védekezünk kb. 3x. Kérdezze meg gazdaboltosát, milyen kis kiszerelésű összeállítást tud ajánlani a fenti kártevők ellen. Keverjen hozzá gombabetegség ellen alternaria-peronoszpóra elleni szert is levélbetegségek ellen. 


Lisztharmatra nem érzékeny a muskátli.

Figyeljük a leveleket. Ha elkezd foltosodni, sodródni, varasodni, vegyünk egy nagyítót, vizsgáljuk a levél fonákját nagy valószínűséggel megtaláljuk a fenti szívókártevők valamelyikét.

A Flóratéka honlapjára kattintva beazonosíthatja a kártevőket és a betegségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...